Śladami tradycyjnego wypasu owiec. Zrównoważone rolnictwo w polskiej części Karpat. Przewodnik.

12.01.2017

przewodnik222

 Mija pięć lat prac zespołu realizującego działania w ramach projektu „Karpaty Łączą”. W tym czasie spotkaliśmy ludzi wyjątkowych:

pracowitych baców, zaangażowanych aktywistów, sympatyków i miłośników regionu karpackiego. Wśród nich znajdują się również turyści podziwiający piękno przyrody, barwność góralskiej kultury oraz niezwykły smak tradycyjnych pasterskich produktów. Karpackie ścieżki i górskie szlaki prowadzą ich w najbardziej osobliwe zakątki Beskidów, Gorców, Tatr, Pienin. To właśnie tutaj po horyzont roztacza się krajobraz od stuleci tworzony przez naturę i człowieka. Tutaj też znajdują się magiczne miejsca związane z historią i tradycją, a wśród nich hale i polany, na których wypasane są owce, drewniane bacówki, a także wyjątkowe pasterskie produkty. W ciągu tych kilku lat, podczas rozmów z turystami i miłośnikami karpackich szlaków, niemal zawsze towarzyszyło nam pytanie: gdzie szukać prawdziwych owczych serów? Odpowiedź zawsze brzmi tak samo: w bacówce!

Prace nad zgromadzeniem informacji o halach i polanach wypasowych, bacach i bacówkach, miejscach magicznych dla każdego miłośnika regionu trwały dwa lata. Te wszystkie informacje zebraliśmy w postaci opisów, map i fotografii w jednej publikacji. Dzisiaj możemy Państwu przedstawić przewodnik subiektywny, pt. "Śladami tradycyjnego wypasu owiec. Zrównoważone rolnictwo w polskiej części Karpat". Miejsca opisane w przewodniku odwiedziliśmy osobiście. Oprócz przydatnych podczas górskich wycieczek opisów i wskazówek dotarcia, umieściliśmy tutaj również ciekawostki związane z pasterską tradycją, rys historyczny na temat Wołochów, a także cenne informacje dotyczące wpływu wypasu owiec na ochronę różnorodności biologicznej w Karpatach.

Oddajemy w ręce turystów i miłośników Karpat przewodnik, który pozwala dotrzeć do miejsc często oddalonych od szlaków, miejsc, w których można zobaczyć zapierające dech w piersiach krajobrazy Karpat, a co najważniejsze – miejsc pozwalających spotkać prawdziwych baców, dbających o zachowanie niezwykłej kultury pasterskiej i ochronę różnorodności biologicznej, przy pracy. Publikacja zawiera 100 stron, opisuje ponad 30 lokalizacji i ma format zbliżony do wielkości tabliczki czekolady. Idealnie nadaje się na spakowanie do plecaka!

Przewodniki dostępne są obecnie w biurze sekretariatu projektu w Warszawie. Publikacje dystrybuowane są również pośrednio przez partnerów projektu w województwach małopolskim i podkarpackim.

Więcej informacji:

Patrycja Adamska

e: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

 

Przewodnik 1

 

Przewodnik 2

 

Przewodnik 3

Zobacz również

Instytucja współfinansująca Lider projektu
  • Partner projektu
  • Partner projektu
  • Partner projektu
  • Partner projektu
  • Partner projektu
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
  • Patronat honorowy
Projekt współfinansowany przez Szwajcarię
w ramach szwajcarskiego programu współpracy
z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.
© Centrum UNEP/GRID-Warszawa 2017